Kaikki artikelit

Mentorointi on kasvua

”Olen ollut hyvin onnekas urallani ja pitkälti siitä syystä, että olen päässyt tekemään alan parhaimpien ja mukavimpien ihmisten kanssa töitä. Tämä on ollut oman kasvamisen kannalta erittäin tärkeässä roolissa.

Hyvät työpaikat ja ammattimaiset kollegat ovat antaneet uralle paljon. Tämän lisäksi olen hakeutunut aina myös muiden kanssa jutulle. Se on avartanut ajatteluani merkittävästi.

Mentorina ja aktorina toimiminen on ollut itselleni hyvin tärkeässä roolissa. Havainnot itsestäni ja omasta osaamisesta tai maailmankuvasta muuttuvat, kun keskustelukumppanina on vastikkeeton kumppani. Vastikkeettomuus on koko mentoroinnin jutun ydin. Yhteisymmärryksessä tapahtuva sparrailu, ajatuksien vaihto ja suunnan etsiminen. Se on jotain, mitä ei välttämättä pysty löytämään arjessa ja työyhteisössä. 

Suosittelen kaikille lämpimästi hakeutumaan uusien ihmisten pariin. Ja varsinkin sellaiseen suhteeseen, jossa vuorovaikutus on molemminpuolista ja hyödykkeetöntä. Se kasvattaa ja antaa elämään työkaluja.

Grafian kolmas mentorihaku tulee syksyllä taas eteen. Suosittelen silloin lähtemään mukaan tälle kasvumatkalle.”

Markus Nieminen, mentori

Markus Nieminen

”Kohdallani mentorointi ylitti kaikki odotukset. Sain mentorikseni Markus Niemisen TBWA:lta, ja annan kaikki pisteet tässä kohtaa mentorointiohjelman järjestäjille. Markus oli paras mahdollinen pari minulle, sillä hän oli kohdannut täysin samat tilanteet ja kysymykset, kun minulla oli ohjelmaan hakeutuessa. Lisäksi hän on hyvin energinen, innostava, pohtiva ja positiivinen persoona. 

Työtilanteeni yrittäjänä oli muuttunut epävarmaksi. Useat yhteistyökuviot olivat muuttuneet ja koko urasuunnitelmani piti arvioida uudelleen. Puntaroin yrittäjyyden ja muiden vaihtoehtojen välillä. Markus oli ollut samalla kynnyksellä. Sain uusia näkökulmia ja vahvistuksia niille ajatuksille, joiden kanssa olin epävarma. Oli todella arvokasta kuulla kokeneemmalta, mitkä asiat ovat normaaleja ja kuuluvat alalla asiaan, mitkä taas eivät. Kaikkein eniten sain mentoroinnista kokemuksia, varmuutta ja tienviittoja, joiden avulla arvioida omaa suuntaani itse. 

Yhdeksi työkaluksi muodostui visuaalinen tilannekatsaus, joita teimme useamman kerran ohjelman aikana ja myös mentoroinnin lopuksi. Se oli intuitiivisin ja helpoin tapa visualisoida nykytilaa ja hahmottaa kehityskohteita. Kun toinen, vastikkeeton henkilö tutkii listaasi ja päin vastoin, löydöt voi olla yllättävän arvokkaita. Yksi avainlöytö oli, että listani asioita on karsittava ja priorisoitava reilulla kädellä. Toisessa viitekehyksessä tätä samaa pitkää listaa, ja sen useita projekteja sekä mahdollisuuksia, oli pidetty inspiroivana ja hyvänä asiana, mutta nämä arviot eivät tulleet vastikkeettomasta ympäristöstä. 

Itse piirsin mindmap-tyylisen posterin, Markus laittoi vähän kurinalaisemmalla tyylillä asiat taulukkoon. Tyyli oli vapaa – kunhan kumpikin jäsenteli arkeaan raivorehellisesti. Kun tavalle tulee toistoja, myös tilanteen kehittyminen ja historia on nähtävissä.” 

Samuel Kautto, aktori

Samuel Kautto

Markus Nieminen & Samuel Kautto

Lisää artikkeleita

Katso kaikki