Grafia

Killat

G-Rex: Grafian katutaide & muraalit

Grafian katutaidekillan toiminta tähtää graafisen taiteen ja kuvituksen esiintuomiseen kaupunkitilassa. Kilta kokoaa yhteen Grafian jäsenistä koostuvia, kaupunkitaiteesta kiinnostuneita suunnittelijoita ja kuvittajia.

Vuonna 2014 toimintansa aloittaneen Katutaidekillan pyrkimyksenä on olla aktiivisena toimijana nostamassa muraalitaiteen profiilia Suomessa. Toiminta edistää muraalitaidekulttuuria, ja tarjoaa vaihtoehtoja kaupallisille kuville kaupunkikuvassa. Kaupunkitaiteen, graafisen suunnittelun ja kuvittajuuden symbioosin kautta kilta vaikuttaa positiivisesti näiden alojen julkiseen näkyvyyteen ja arvomaailmaan. Jäseneksi voit liittyä, jos olet Grafian jäsen.

Yhteystiedot:
Maikki Rantala
maikki.rantala@gmail.com, 040-5267671

G-rex

Julisteen ystävät

Julisteen ystävät -kilta edistää toiminnallaan julistesuunnittelua ja pyrkii kokoamaan alan parhaat voimat yhteiseen keskusteluun ja toimintaan. Toiminnan keskeinen päämäärä on Lahden kansainvälisen julistetriennalen ja Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan toiminnan kehittäminen ja ammatillinen ja taloudellinen tukeminen. Kansainvälisen julistesuunnittelun aktiivinen seuraaminen ja yhteistyö ovat luonnollinen osa Julisteen ystävien toimintaa.

Julisteen ystävät on perustettu vuonna 2006 yhdistysmuotoon ja toiminta jatkuu vuoden 2015 alusta Grafian Julisteen ystävät -kiltana. Malva (ent. Lahden julistemuseo) on järjestänyt vuodesta 1975 alkaen jo 19 kertaa Lahden julistebiennalen yhteistyössä Grafian ja Julisteen ystävien kanssa. Vuonna 2014 tapahtuma muuttui triennaleksi ja se on yksi maailman johtavista julistenäyttelyistä. Tapahtuma kerää yhteen suomalaiset ja kansainväliset julistesuunnittelijat ja triennalen korkeatasoinen kansainvälinen jury luennoi alan kouluissa jurytystyön yhteydessä.

Grafian jäsenet voivat liittyä killan jäseniksi ja päästä samalla kehittämään suomalaista julistesuunnittelua ja alan kansainvälistä toimintaa ja yhteyksiä.

Yhteystiedot:
Esa Ojala
ea.ojala(at)gmail.com, +358 50 566 8189

Kirjasuunnittelijoiden kilta

Kirjamuotoilu on perinteikäs mutta ajassa kiinni oleva ala. Suomessa työskentelee runsaasti graafisia suunnittelijoita, jotka tekevät kirjoja päätyökseen. Kirjasuunnittelijoiden kilta perustettiin vuonna 2019. Se järjestää suunnittelijoille mahdollisuuksia tavata, keskustella ja innostua yhdessä.

Tavoitteenamme on järjestää joka vuosi yksi suurempi tilaisuus, jonne kutsumme kansainvälisen puhujavieraan. Järjestämme killan jäsenille myös pienimuotoisempia tapaamisia, työhuonevierailuita sekä koulutusta. Pyrimme nostamaan tietoisuutta kirjojen ulkoasujen suunnittelusta myös suuremman yleisön keskuudessa.

Killan toiminta on tarkoitettu eritoten graafikoille, joiden työstä kirjojen suunnittelu muodostaa tärkeän osan, mutta toimintaan voivat osallistua kaikki Grafian jäsenet, joita kirjasuunnittelu kiinnostaa.

Yhteystiedot:
Piia Aho, ahopiia(at)gmail.com

Liikkuvan grafiikan kilta

Liikkuvan grafiikan kilta perustettiin 2024 keväällä palvelemaan liikkuvan grafiikan ja animaation parissa työskenteleviä Grafian jäseniä. Kilta järjestää kokoontumisia, workshopeja, koulutuksia ja vierailuja sekä matkoja liikkuvan grafiikan ympärille. 

Ennen kaikkea Liikkuvan grafiikan killan on tarkoitus tuoda tekijöitä yhteen sekä luoda yhteisö, jossa voi jakaa tietoa ja tutustua muihin liikkuvan grafiikan ja animaation parissa työskenteleviin sekä siitä kiinnostuneisiin Grafian jäseniin. Kiltaan voi liittyä kuka tahansa Grafian jäsen riippumatta siitä onko liikkuvasta grafiikasta ja animaatiosta osaamista vai ei.

Yhteystiedot:
Eesu Lehtola
liikkuvangrafiikankilta@gmail.com

Skarpit

Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta SKARPIT perustettiin vuonna 2009. Killan päätehtävä on parantaa alan toimintaedellytyksiä, tunnettuutta ja arvostusta, sekä edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa. Kilta on järjestänyt myös kilpailuja ja koulutusta.

Vuodesta 2010 jaettu Vuoden karikatyyppi -tunnustus myönnetään killan jäsenten valitsemalle, valtakunnallisesti julkisuudessa esillä olleelle henkilölle. Vuoden karikatyypeiksi on valittu Sofi Oksanen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Jörn Donner, Ismo Leikola, Jarkko Nieminen, Sauli Niinistö, Jan Vapaavuori, Heikki Kinnunen, Santtu-Matias Rouvali, Kalervo Kummola, Mika Salminen sekä viimeisimpänä Lauri Markkanen.

Grafian jäsenet voivat hakea killan jäseniksi.

Yhteystiedot:

pj. Juha Kalliolahti, 044 041 1956, juhaskoo@hotmail.com 
sihteeri Miki Wallenius, 040 8682 686, mikimagic@kolumbus.fi