Kaikki ajankohtaiset

Vuoden karikatyyppi on Jan Vapaavuori

Karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit on valinnut vuoden 2017 karikatyypiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren. Killan vuosinäyttely ”Skarpit trumputtaa” esittelee ajankohtaisia karikatyyrejä ja pilapiirroksia Päivälehden museossa 17.1.–18.2.2018. 

Skarppien mielestä Vuoden karikatyypiksi valittu Jan Vapaavuori on persoonallisen näköinen ja karismaattinen henkilö. Perusteluissa skarpit toteavat, että Vapaavuori oli ollut vuonna 2017 runsaasti esillä mediassa otettuaan osaa pormestarikisaan ja voitettuaan sen. Hän ei ole jäänyt sivuun, vaan on tuonut esiin pääkaupungin merkitystä ja sote-uudistuksen ongelmia. 

”Helsinki on selvästi saanut isännän, joka rohkaisee myös muiden kaupunkien johtajia ottamaan roolin oman asuinpaikansa puolestapuhujina.” Erityisesti skarppeja ilahdutti huomata, että Jan Vapaavuori käytti pormestarikampanjassaan itsestään tehtyä karikatyyriä.

Skarpit on Grafian alainen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta. Vuoden karikatyyppi -nimitys on kunnianosoitus, joka myönnetään suomalaiselle julkisuuden henkilölle, joka on hahmona positiivinen ja kasvoiltaan mielenkiintoinen piirrettävä. Vuosinäyttelyssä on esillä killan jäsenten omia näkemyksiä Vuoden karikatyypistä. Hän voi valita näyttelystä omakseen mieleisensä karikatyyrin. 

Aiemmat Vuoden karikatyypit ovat olleet Sofi Oksanen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Jörn Donner, Ismo Leikola, Jarkko Nieminen ja Sauli Niinistö. 

Skarpit trumputtaa* -näyttely Päivälehden museossa

Skarpit järjestää yhdeksännen vuosinäyttelynsä Päivälehden museossa, Helsingissä 17.1.–18.2.2018. Esillä on lähes 90 työtä 18 eri taiteilijalta. Mukana on ajankohtaisia karikatyyrejä ja pilapiirroksia sekä karikatyyrit kaikista presidenttiehdokkaista.

Näyttelyn taiteilijat: Markku Haapaniemi, Teppo Järvi, Juha Kalliolahti, Erkki Kangas, Kerberos, Jorma Lampela, Eric Leraillez, Janne Markkanen, Micaela Morero, Tero Mäkelä, OlliBull, Kimmo Pälikkö, Pasi Rahikainen, Elina Rajala, Jope Ruonansuu, Teuvo Salminen, Heimo Suomalainen sekä Miki Wallenius. 

* Trumputus on 1700-luvun alusta peräisin oleva ilmoitustapa, jossa rummutuksen avulla kerrottiin kadun kulmassa kansalaisille uutisia. Perinne eli aina 1900-luvun alulle.

Päivälehden museo, Ludviginkatu 2-4, Helsinki

Avoinna joka päivä klo 11–17, vapaa pääsy

Näyttelyn aikana paikalla on livepiirtäjiä

Kuva: Kimmo Pälikkö