Kaikki ajankohtaiset

Vuoden Huiput -tuomaristossa naisenemmistö

Vuoden Huiput -näyttely Habitaressa

Vuoden Huiput -kilpailun tuomaristo on koossa. Ensimmäistä kertaa kilpailun lähes 40-vuotisessa historiassa tuomaristo on naisvaltainen.

Parasta suomalaista luovaa suunnittelua etsitään Vuoden Huiput -kilpailussa kaikkiaan 15 eri sarjassa. Tuomareita on kisassa yhteensä 61 ja ylituomarina toimii tänä vuonna Samujin perustaja ja luova johtaja Samu-Jussi Koski. Tuomariston valitsee kilpailua järjestävän visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafian hallitus. Tänä vuonna nähtiin erityistä vaivaa tasa-arvoisen sukupuolijakauman saavuttamiseksi. Loppujen lopuksi tavoite naistuomareiden mukaan saamiseksi jopa ylitettiin, kun tuomaristosta 33 on naisia ja 29 (mukaan lukien ylituomari) miehiä.

“Tuomariston sukupuolijakauma heijastelee viimeinkin paremmin luovan alan suunnittelijoiden ja Grafian jäsenten jakaumaa. Samu-Jussi Koski taas tuo uutta näkökulmaa siihen mitä on paras suomalainen luova suunnittelu lukukaudella 2017–2018”, toteaa Grafian puheenjohtaja Antero Jokinen. “Niin kuin sanon joka vuosi: En ole koskaan ollut niin innostunut Vuoden Huiput -tuomaristosta kuin tänä vuonna.”

Vuoden Huiput -kilpailusivusto on jo avattu osoitteessa www.vuodenhuiput.fi, mutta varsinainen kilpailutöiden sisäänjättö alkaa 2.1.2018. Sivuilta ilmenee kilpailun koko tuomaristo ja sarjat. Sarjajakoon ei ole tänä vuonna tullut muutoksia. Vuosittain vaihtuvan, ylituomarin valitseman Jokeri-sarjan teemana on brändi sosiaalisessa mediassa.

Sivuilla on nähtävissä myös tämänvuotinen Vuoden Huiput -ilme, joka on Aivanin käsialaa. ”Kaikki haluavat jättää jälkensä suomalaisen luovan suunnittelun kaanoniin. Ratkaisimme tehtävän hyvin kirjaimellisesti. Kultahuippu on kynämme. Perinteisen kaivertamisen ja pysyvän jäljen sijaan käytämme 3D-animoitua grafiikkaa, jonka tuottama jälki symbolisesti katoaa bittiavaruuteen. Aivan kuten useimmat luovan alan työt. Vain parhaat muistetaan”, kertoo Aleksi Kuokka Aivanin suunnittelutiimistä.

Vuoden Huiput 2017 -kilpailu käynnistyy 2.1.2018 ja töiden sisäänjättö päättyy 26.1. klo 17. Kilpailun tuomarointi tapahtuu 10.–11.2.2018 Metropolian Arabian toimipisteessä. Vuoden Huiput -festivaalin yhteydessä 1.3.2018 Clarion Jätkäsaaressa julkistetaan kilpailun shortlista. Voittajia juhlitaan gaalassa 19.4.2018.