Kaikki ajankohtaiset

Vuoden Graafikko 2021 on Marina Veziko

Vuoden Graafikko 2021 on Marina Veziko

Marina Veziko on laaja-alainen graafinen suunnittelija ja AD. Veziko kuuluu tämän hetken kiinnostavimpiin suomalaisiin suunnittelijoihin. Olivatpa työt kulttuuri- tai kaupallisella puolella, niitä yhdistää usein eettisyys, uuden edistäminen ja poikkeavat näkökulmat. Vuoden Graafikko -palkintonäyttely pidetään Designmuseon Galleriassa 10.9.2021–9.1.2022.   

Vuoden Graafikko -työryhmän mukaan Marina Veziko ottaa suunnittelussaan tilaajan huomioon ja osaa silti tuoda töihin erottuvuutta viimeistelyn ja taiteen keinoin. Vaatimukset visuaalisen viestinnän suunnittelijalle ovat viime vuosina koventuneet: suunnittelijan tulee mm. tuntea valokuvausta, kuvausten suunnittelua ja osata hahmottaa tilaa. Vuoden Graafikko 2021 pärjää näilläkin osa-alueilla loistavasti. Marina Veziko on laaja-alainen ja hänellä on silmää trendeille, mutta hän ei kulje niiden perässä.

Visuaalisen viestinnän suunnittelijan tekemät valinnat muokkaavat maailmaamme. Viime aikoina keskusteluun on noussut suunnittelijan valta viestien vahvistajana ja se, miten hän käyttää valtaansa. Toimikunta halusi nimetä Vuoden Graafikoksi henkilön, joka on toiminut urallaan vastuullisesti ja on rohkea sekä periksiantamaton. 

Marina Veziko (s. 1988) työskentelee erityisesti brändäyksen parissa. Veziko toimii usein yhteiskunnallisten aiheiden ympärillä ja taiteen kontekstissa. Hänen repertuaarinsa ulottuu visuaalisista ilmeistä kuvasuunnitteluun ja pakkauksiin sekä näyttelyidentiteeteistä lehtitaittoon ja digitaalisiin sovelluksiin. Marina Vezikon työskentelyprosessia kuvaa parhaiten strateginen ajattelu yhdistettynä intuitiiviseen ja holistiseen lähestymistapaan. Hän työskenteleekin usein mielellään uusien yritysten parissa, jolloin prosessiin pääsee mukaan heti idean syntymetreiltä lähtien.  

Vezikon asiakaskunta on hyvin laaja-alainen – toimeksiannot vaihtelevat esimerkiksi luksuskosmetiikasta ja teknologia-innovaatioista aina elintarvikkeisiin ja kulttuuri-instituutioihin. Muun muassa Helsinki Design Weekille ja IKEAllekin suunnitellut Veziko tekee brändäystyötä suomalaisten asiakkaiden lisäksi myös ulkomaisille yrityksille. Hän on myös toinen pian lanseerattavan, Suomen vähemmistöihin keskittyvän FEW-lehden perustajista.

Marina Veziko on monissa suunnittelukilpailuissa palkittu suunnittelija, joka on ollut viime vuosina laajasti esillä myös useissa ulkomaisissa alan medioissa. Vuonna 2016 hänet nimitettiin yhdeksi Adoben Nordic Creative Talent Awardin saajista. Lahden muotoiluinstituutissa ja Royal Danish Academyssä opiskellut Veziko perusti oman suunnittelutoimiston alkuvuodesta 2019, työskenneltyään sitä ennen pidempään brändisuunnittelutoimisto Werkligillä.

Vuoden Graafikko 2021 -työryhmään kuuluivat Lauri Toikka, Jussi Karjalainen, Markus Nieminen, Hanna Valle ja Eeva Värtö

 

Vuoden Graafikko 2021 -palkintonäyttely 10.9.2021–9.1.2022 Designmuseon Galleriassa, Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki
Avoinna: ti 11–20, ke–su 11–18, ma suljettu 

 

 

Kuva: Emma Sarpaniemi

Lisää ajankohtaisia

Katso kaikki