Kaikki ajankohtaiset

Juuso Koponen ja Jonatan Hildén saivat Vuoden Graafikko 2024 -palkinnon

Juuso Koposen ja Jonatan Hildénin 2014 perustama Koponen+Hildén on tiedon visualisointiin erikoistunut suunnittelutoimisto. Koponen+Hildén on tunnettu työstään erityisesti julkisen sektorin kanssa. He auttavat asiakkaitaan datan saattamiseksi kaikille ymmärrettävään ja helposti lähestyttävään muotoon.

Grafia jakaa Vuoden Graafikko -tunnustuksen vuosittain ansiokkaasta työskentelystä visuaalisen viestinnän suunnittelun alueella tai muusta toiminnasta alan tason ja arvostuksen kohottamiseksi Suomessa.

Vuoden Graafikko -työryhmä palkitsee Koponen+Hildénin ansiokkaasta työstä informaatiomuotoilun saralla. Työryhmän mukaan ”valeuutisten ja informaatiovaikuttamisen aikana Koponen+Hildénin tekemä tutkimukseen ja dataan perustuva visuaalinen suunnittelu näyttäytyy erityisen ajankohtaisena ja yhteiskunnallisesti merkittävänä. Asiakastöiden lisäksi Koponen+Hildén kouluttaa suunnittelijoita ja organisaatioita, on ollut mukana perustamassa informaatiomuotoiluun keskittyvää Tieto näkyväksi -tapahtumaa (nyk. Visualizing Knowledge), julkaissut perusoppaan Tieto näkyväksi kuvallisen esittämisen tavoista, sekä julkaisee datan visualisointiin keskittyvää informaatiomuotoilu.fi-blogia.”

Informaatiomuotoilija, datajournalisti, TaK, medianomi (YAMK) Juuso Koponen (s. 1978) opettaa journalismia Haaga-Heliassa sekä tiedoin visualisointia mm. Aalto-yliopistossa. Informaatiomuotoilija, TaM Jonatan Hildén (s. 1983) opettaa niin ikään tiedon visualisointia Aallossa ja LABissa.

Juuso Koposen ja Jonatan Hildénin yhteinen taival alkoi Taideteollisesta korkeakoulusta, jossa he opiskelivat graafista suunnittelua. Vuonna 2008 he alkoivat opettaa professorinsa Tapio Vapaasalon ja Tommi Kovalan kanssa yhdessä tiedon visualisoinnin johdantokurssia. Koponen ja Hildén perustivat yrityksensä 2014 työskenneltyään yhdessä mm. perustamansa Tieto näkyväksi -konferenssin parissa vuodesta 2012. Heidät on palkittu mm. Vuoden Huiput 2014 -kilpailussa Kultahuipulla Arts and Culture in Helsinki -julkaisustaan sekä Suomen tiedetoimittajain liiton Tiedeviestintäpalkinnolla 2023.

Yrittäjien lisäksi Koponen+Hildén työllistää kolme palkattua työntekijää. Yrityksen asiakkaat ovat pääosin julkisen sektorin toimijoita kuten Helsingin kaupunki ja Ympäristöministeriö, tai liittoja, säätiöitä ja muita voittoa tavoittelemattomia järjestöjä kuten Konstsamfundet ja YTN.

”Rakastamme työmme merkityksellisyyttä ja vaihtelevuutta: esim. projektit Helsingin kaupungille pienistä some-infografiikoista laajoihin julkaisukokonaisuuksiin vaikuttavat kotikaupunkiimme ja sen asukkaisiin. Joitain projekteja, kuten palkittua Arts and Culture in Helsinki -julkaisua, saatetaan työstää yli vuosi yhdessä ison asiantuntijaryhmän kanssa. Moni visuaalisen viestinnän muotoilija saattaa ajatella, että tilastot, talousluvut tai kaupunkikehityshankkeet ovat tylsiä, mutta meistä juuri näissä projekteissa ollaan äärimmäisen kiinnostavan ja merkityksellisen tiedon äärellä”, palkitut suunnittelijat kertovat.

Juuso Koposen ja Jonatan Hildénin mielestä tiedon visualisoinnin ei tulisi olla vain suunnittelijoiden erityisosaamista, vaan se on jokaiselle tietotyöläiselle hyödyllinen perustaito: “Merkittävä osa työstämme onkin auttaa muita tekemään parempia grafiikoita. Esimerkkinä tiedon visualisoinnin koulutukset tai kaupungin henkilöstön ja kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä oleva tiedon visualisoinnin ohjeisto Helsingin kaupungin sivuilla.”

Vuoden Graafikko 2024 -työryhmään kuuluivat Tomi Leppänen (Vuoden Graafikko 2023) Arja Karhumaa, Pauline Korp, Unni Leino ja Esa Matinvesi.

Vuoden Graafikko 2024 -palkintonäyttely järjestetään Grafian luovassa tilassa Luonnoksessa 16.8.–6.10.2024 osoitteessa Uudenmaankatu 13, Helsinki.

Valokuva: Sami Heiskanen

Lisää ajankohtaisia

Katso kaikki