Lahden kansainvälinen julistetriennale on jälleen koonnut maailman parhaita julisteita Lahteen. Triennalen Grand Prix’n voitti tänä vuonna japanilainen Takahiro Eto julisteellaan Merkkien ja kuvitusten välissä. Kesäaamu.

Kansainvälinen tuomaristo on valinnut julistetriennalen voittajat korkean laadun, omaperäisyyden, esteettisyyden ja viestinnällisen funktion perusteella. Julistetriennalen suurin palkinto, Grand Prix, on arvoltaan 5 000 €. Lisäksi jaossa oli Grafia Tapani Aartomaa Prix, Lahti Prix, Lauri Tarasti Prix ympäristöjulisteelle ja Askon Säätiön erikoispalkinto. Lisäksi tuomaristo jakoi 10 kunniamainintaa.

Tuomaristoon kuuluivat tällä kertaa Manuel Estrada, graafinen muotoilija (Espanja), Daniela Haufe, graafinen muotoilija, professori (Saksa), Apex Lin, graafinen muotoilija, professori (Taiwan), Irena Przymus, amanuenssi, Muzeum Narodowe w Poznaniu (Puola) ja Ville Tietäväinen, graafinen muotoilija (Suomi).

Grand Prix’n voittanut Takahiro Eton juliste Merkkien ja kuvitusten välissä. Kesäaamu. sai tuomaristolta kiitosta siitä, että juliste toimii sekä samalla huomionherättäjänä ja näyttelyn teeman (symbolien ja kuvitusten välissä) lähes infograafisena kuvaajana. Herkkä kuvitus herättää voimakkaan symbolin eloon.

Grafia Tapani Aartomaa Prix myönnettiin taiwanilaisen Tzu-Ling Linin julisteelle Keskinäistä avunantoa. Filosofisen ympäristöjulisteen kepeä ja lapsenomainen ilmiasu kätkee vakavan sanoman. Ihminen on saavuttanut paikan eläinkunnan pyramidin huipulla, mutta kaikissa tavoitteissaan hän tarvitsee hyväksikäyttämänsä ja uhkaamansa luonnon monimuotoisuutta.

Vuodesta 1975 alkaen yhteistyössä Grafian kanssa järjestetty Lahden julistetriennale nähdään yhtenä Visuaalisten taiteiden museo Malvan kolmesta avausnäyttelystä. Tänä vuonna triennalessa on esillä 350 julistetta. Triennalessa nähtävät julisteet on valinnut 2364 kilpailuun ilmoitetun julisteen joukosta kansainvälinen jury. Julisteita kilpailuun lähetti yhteensä 753 suunnittelijaa. Eniten julisteita kilpailuun lähetettiin Kiinasta, Taiwanista ja Suomesta. Myös puolalaiset, iranilaiset, japanilaiset, yhdysvaltalaiset ja saksalaiset julisteet ovat vahvasti edustettuna.

Lahden kansainvälinen julistetriennale on esillä Malvassa 21.8.2022 saakka.

 

Kuva: Voittajajuliste Takahiro Eto: Merkkien ja kuvitusten välissä. Kesäaamu.