Kaikki ajankohtaiset

Huiput-festivalin ohjelma julkaistu

16.5.2023 Clarion Hotel Helsingissä järjestettävän luovan suunnittelun huipputapahtuman koko ohjelma ja aikataulu on julkaistu. Festivaalin pääesiintyjä on suunnittelijaikoni Paula Scher.

Huiput Creative Festival tuo Jätkäsaareen joukon luovan suunnittelun kansainvälisiä kärkinimiä. Tapahtuma tarjoaa inspiroivia ideoita ja uusia näkökulmia luovaan suunnitteluun. Vuoden teemana on PLAY ja festivaalin juontaa Jani Toivola.

Festivaalin pääesiintyjä on kauan odotettu amerikkalainen Paula Scher. Hän on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista suunnittelijoista ja yksi designtoimiston Pentagramin johtajista. Palkittu suunnittelija on tehnyt visuaalisia identiteettejä, pakkauksia ja julkaisuja laajalle asiakaskunnalle, joihin lukeutuvat mm. MoMa, Metropolitan Opera, Tiffany, Citibank ja Microsoft. 

Paula Scherin töitä löytyy useiden merkittävien museoiden kokoelmista. Scheristä ja hänen työstään tehty jakso löytyy Netflixistä osana Abstract: The Art of Design -dokumenttisarjaa. Brändien identiteetit rakennetaan kestämään aikaa. Suunnittelijan on kuitenkin mahdoton tietää millaisia muutoksia tulevaisuudessa tapahtuu. Puheenvuorossaan Scher kertoo kuinka siirtyi tilasuunnittelussaan 3D-grafiikkaan. 

Toinen festivaalin keynote-esiintyjä on Michael Pawlyn. Lontoolaisen Pawlynin Exploratition Architecture on kehittänyt uraa uurtavan kiertotalous- ja ympäristöratkaisuja. Pawlynin mukaan meidän tulee siirtyä kestävästä ”regenaratiiviseen” paradigmaan käsitelläksemme planeettamme hätätilaa.

Saksalaisen designtoimisto Forealin vuonna 2013 perustaneet Dirk Schuster ja Benjamin Simon kertovat festivaaleilla luovasta prosessistaan ja inspiraation tarpeettomuudesta.

Lontoolaiset Caterina Bianchini ja Joseph Osborne perustivat Studio Narin, koska he halusivat asettaa luovuuden, ihmiset ja leikin toiminnan ytimeen. ”Nimemme (Not Always Right Ideas) toimii iskulauseena puskiessamme ihmisiä ja projekteja odottamattomiin uusiin suuntiin. Yhdessä asiakkaiden kanssa testaamme polkuja, jotka ovat ohjeiden vastaisia ja seikkailunhaluisia.” Narin asiakkaita ovat muun muassa Nike, Apple Music, Charli XCX, Coach, Lil Nas X, YouTube ja Selfridges & Co. 

Charlotte Rohde ja Vivien Hoffmann keskustelevat siitä, mitä muotoilu voi saavuttaa aktivismin välineenä ja mitä haasteita ja rajoituksia se tuo mukanaan. Lisäksi he kertovat SoliType-projektista. SoliType on alusta, joka lisää tietoisuutta ja kerää lahjoituksia pakolaisille ja avustusjärjestöille.

Dominic Wilcox on designalan pellepeloton, joka tunnetaan leikkisistä ja innovatiivisista taiteen, teknologian, muotoilun ja käsityön alueilla liikkuvista projekteistaan. Little Inventors -projektin tehtävänä on muuttaa lasten ideat ja keksinnöt todeksi.

Osana festivaalia nähdään taas suosittu, kotimainen PechaKucha-puheosuus, jossa on tällä kertaa mukana luova johtaja Timo Berry, Vuoden Graafikko 2023 Tomi Leppänen ja taiteilija, kuvantekijä Linda Linko. Jokainen tuo näytille 20 kuvaa, joista jokainen on esillä 20 sekuntia. Yhden puheenvuoron kesto on siis aina 6 minuuttia ja 40 sekuntia. Säännöt ovat selkeät ja sisältö usein jotakin täysin odottamatonta. PechaKucha toteutetaan yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa. 

Puheenvuorojen lisäksi tapahtumassa on runsaasti erilaista luovaa tekemistä työpajojen muodossa. Työpajoissa ovat mukana TypoCraftHelsinki / Studio Kiss sekä graafinen suunnittelija Tero Juuti.

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafian seitsemättä kertaa järjestämä Huiput Creative Festival pidetään tuttuun tapaan Clarion Helsingissä, Jätkäsaaressa. Tapahtuman aikataulu on julkaistu tapahtumasivuilla.

Huiput Creative Festivalin sivuille

Lisää ajankohtaisia

Katso kaikki