Kaikki ajankohtaiset

Grafian 90-vuotisnäyttely “AIKA OK” Luonnoksessa 

Grafian 90-vuotisnäyttely “AIKA OK. Grafia 90 vuotta” tutkii aikaa luovan prosessin kannalta ja katsoo eteenpäin. 90 vuodessa “taidepiirtäjistä” on tullut laajalla kentällä liikkuvia luovia moniosaajia. Ryhmänäyttely on esillä Grafian luovassa tilassa Luonnoksessa 6.10.–12.11.2023. 

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia perustettiin 90 vuotta sitten Taidehallin klubilla Helsingissä. Paikalle kokoontui joukko uuden suomalaisen ammattikunnan edustajia: taidepiirtäjiä, reklaamin tekijöitä ja mainostaiteilijoita. Silloiselta nimeltään Suomen Piirtäjäliitto syntyi aikana, jota leimasi yhteiskunnan muutos, lama ja levottomuus. Samaan aikaan kaupunki- ja kulutuskulttuuri sekä media nousivat. Syntyi tarve viestiä uusista tuotteista, ideoista ja aatteista visuaalisesti. Visuaalisen viestinnän suunnittelu on aina ollut vahvasti kytköksissä aikaan ja siksi se onkin muuttunut valtavasti 90 vuodessa. 

Juhlavuotensa kunniaksi Grafia halusi koota kutsunäyttelyn uuteen luovaan tilaansa Luonnokseen Uudenmaankatu 13:sta. Luonnos on Grafian luova tila, jossa esitellään ennakkoluulottomasti ja laajasti visuaalisen viestinnän ja luovan suunnittelun alaa.

“Historiakatsauksen sijaan halusimme näyttelyn tuovan esiin esimerkkejä siitä millaisia visuaalisen viestinnän suunnittelun ”olomuotoja” tänä päivänä näemme. Otos edustaa paitsi eri osa-alueisiin erikoistumista, myös uransa eri vaiheessa olevia tekijöitä sekä eri sukupuolia. Keskusteluissa nousi kenties odotetusti esiin aika konseptina: miten visuaalisen viestinnän suunnittelu on aikansa kuva, ja miten aika näyttäytyy yksittäisen suunnittelijan näkökulmasta. Entä millainen on prosessi valmiin työn taustalla? Yleensä näemme vain lopputuloksen, emme tuotoksen kehitystä, johon aika myös vahvasti vaikuttaa”, kertovat näyttelyn kuraattorit, Grafian hallituksen jäsenet Ilona Ilottu, Esa Matinvesi ja Katja Merisalo.

Näyttelyssä ovat mukana Grafian jäsenet Saana Hellsten, Antti Kalevi, Veera Kortelainen, Hannu Kyyriäinen, Laura Matikainen, Esa Ojala ja Piëtke Visser.

AD Saana Hellsten tuo tilaan luovan suunnittelun prosessipilven, kollaasin, joka esittelee Studio Puiston uudelleenbrändystä.

Kuvittaja Antti Kalevin näyttelytilaan tekemä kokeellinnen kalvokuvitus tutkii tyhjää tilaa ja muodon syvyysvaikutelmaa tilassa.

Suunnittelija Veera Kortelaisen  kirjainmuotoilun teos tutkii kirjaimen ja muodon välitilaa: milloin muoto luetaan kirjaimena tai kirjain muotona? 

Infografiikkatoimittaja Hannu Kyyriäisen teos perustuu Suomen Kuvalehden kuolema-aiheisen Yksi heistä -jutun kokeelliseen infografiikkaan. 

Animaattori ja ohjaaja Laura Matikainen esittelee näyttelykävijälle studionsa Antwerpenissä. Hän avaa luovan prosessinsa vaiheita kollaasin parissa aina materiaalin etsimisestä lopputulokseen.

Professori Esa Ojala on merkki- ja julistesuunnittelun konkari, joka esittelee näyttelyssä tekemiensä Askon Säätiön, VR:n ja Silakkasoudun tunnuksien suunnittelun vaiheita. 

Luova johtaja Piëtke Visser tuo tilaa valtavan Fazerin Karneval-pakkauksen, jonka kautta esitellään Visserin ikoniselle keksipakkaukselle tekemää pakkaussuunnittelua ja brändiuudistusta.

AIKA OK. Grafia 90 vuotta 

Näyttelyaika: 6.10.–12.11.2023, avajaiset 5.10. klo 17–19, tervetuloa!
Aukioloajat avajaisten jälkeen: ke–pe 12–17, la–su 12–16
Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!

Luonnos – Grafian luova tila
Uudenmaankatu 13, 00120 Helsinki 
Instagram: @luonnostila

Lisää ajankohtaisia

Katso kaikki