Kaikki tapahtumat

AIKA OK. Grafia 90 vuotta

Grafian 90-vuotisnäyttely “AIKA OK. Grafia 90 vuotta” tutkii aikaa luovan prosessin kannalta ja katsoo eteenpäin. 90 vuodessa “taidepiirtäjistä” on tullut laajalla kentällä liikkuvia luovia moniosaajia. Ryhmänäyttely on esillä Grafian luovassa tilassa Luonnoksessa 6.10.–12.11.2023.

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia perustettiin 90 vuotta sitten Taidehallin klubilla Helsingissä. Paikalle kokoontui joukko uuden suomalaisen ammattikunnan edustajia: taidepiirtäjiä, reklaamin tekijöitä ja mainostaiteilijoita. Silloiselta nimeltään Suomen Piirtäjäliitto syntyi aikana, jota leimasi yhteiskunnan muutos, lama ja levottomuus. Samaan aikaan kaupunki- ja kulutuskulttuuri sekä media nousivat. Syntyi tarve viestiä uusista tuotteista, ideoista ja aatteista visuaalisesti. Visuaalisen viestinnän suunnittelu on aina ollut vahvasti kytköksissä aikaan ja siksi se onkin muuttunut valtavasti 90 vuodessa.

“Historiakatsauksen sijaan halusimme näyttelyn tuovan esiin esimerkkejä siitä millaisia visuaalisen viestinnän suunnittelun ”olomuotoja” tänä päivänä näemme. Otos edustaa paitsi eri osa-alueisiin erikoistumista, myös uransa eri vaiheessa olevia tekijöitä sekä eri sukupuolia. Keskusteluissa nousi kenties odotetusti esiin aika konseptina: miten visuaalisen viestinnän suunnittelu on aikansa kuva, ja miten aika näyttäytyy yksittäisen suunnittelijan näkökulmasta. Entä millainen on prosessi valmiin työn taustalla? Yleensä näemme vain lopputuloksen, emme tuotoksen kehitystä, johon aika myös vahvasti vaikuttaa”, kertovat näyttelyn kuraattorit, Grafian hallituksen jäsenet Ilona Ilottu, Esa Matinvesi ja Katja Merisalo.

Juhlavuotensa kunniaksi Grafia halusi koota kutsunäyttelyn uuteen luovaan tilaansa Luonnokseen. Näyttelyssä ovat mukana Saana Hellsten, Antti Kalevi, Veera Kortelainen, Hannu Kyyriäinen, Laura Matikainen, Esa Ojala ja Piëtke Visser.

AIKA OK. Grafia 90 vuotta

Näyttelyaika: 6.10.–12.11.2023
Avajaiset: 5.10. klo 17–19, Ilmoittaudu avajaisiin täältä.
Paikka: Luonnos – Grafian luova tila, Uudenmaankatu 13, Helsinki
Aukioloajat: ke–pe 12–17, la–su 12–16

Näyttelyarkkitehtuuri: Antti Auvinen
Näyttelyrakennus: Ville Auvinen
Visuaalinen ilme: Tomi Leppänen
Tuotanto: Essi Lax
Viestintä: Essi Lax ja Katja Ojala

Lisää tapahtumia

Katso kaikki