Kaikki ajankohtaiset

Vuoden karikatyyppi on Lauri Markkanen

Vuoden karikatyypiksi on valittu Yhdysvaltojen NBA-liigassa pelaava suomalainen koripalloilija Lauri Markkanen.

Valinnan teki Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit yhdessä viime vuoden karikatyypin,THL:n hyvinvointivaikuttajat-osaston johtajan ja tutkimusprofessorin, virologi Mika Salmisen kanssa.

Lauri Markkanen on historian ensimmäinen suomalainen koripalloilija, joka pääsi pelaamaan NBA:n tähdistöotteluun. Koripalloilun supertähti suorittaa parhaillaan varusmiespalvelustaan Santahaminassa.

Skarpit on Grafian alainen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta. Vuoden karikatyyppi -nimitys on kunnianosoitus. Karikatyypiksi valitaan suomalainen, mediassa vahvasti esillä ollut henkilö, joka on persoonaltaan ja ulkoiselta olemukseltaan mielenkiintoinen piirrettävä.

Näin piirtäjät kommentoivat Markkasta:

  • ”Haastavaa on saada kuvattua Markkasen voima, pitkäraajaisuus, käsien ilmeikkyys ja kasvot, jotka ovat sekoitus maskuliinisuutta ja feminiinistä herkkyyttä”
  • ”Markkasta piirtäessä on hallittava vertikaalinen perspektiivi”
  • ”Sotamies Markkanen, pituutenne on 213 cm, korkean paikan leirinne on peruttu”.

Vuoden karikatyyppi Lauri Markkanen valitsi itselleen yhden hänestä tehdyistä karikatyyreistä. Työt olivat esillä Skarppien vuosinäyttelyssä Taidekeskus Taarastissa, Nastolassa (Lahti). Valinta kohdistui OlliBull Anikarin teokseen (kuvassa).

Aiemmat Vuoden karikatyypit ovat olleet Sofi Oksanen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Jörn Donner, Ismo Leikola, Jarkko Nieminen, Sauli Niinistö, Jan Vapaavuori, Heikki Kinnunen, Santtu-Matias Rouvali, Kalervo Kummola ja Mika Salminen.