Kaikki ajankohtaiset

Vuoden Huiput -kilpailun tuomaristo julki

Luovan suunnittelun huiput Kämp Gardenissa

Vuoden Huiput 2019 -kilpailun tuomaristo on koossa. 40 vuotta täyttävän kilpailun ilmeestä vastaa tällä kertaa Kobra Agency.

Vuoden Huiput on nostanut esiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua jo 40 vuoden ajan. Ensimmäinen Vuoden Huiput -kilpailu vuonna 1980 piti sisällään neljä sarjaa, jotka olivat Kuluttajamainonta, Tuotehyödykemainonta, Mainoselokuvat ja tv-grafiikka sekä Käyttögrafiikka. Vuoden Huiput 2019 -kilpailussa sarjoja on kaikkiaan 14, toivotun paluun tekee Pakkaukset-sarja.   

Vuoden Huiput on suunnittelijoiden itsensä perustama kilpailu. Alan terävintä kärkeä edustava, vuosittain vaihtuva tuomaristo pitää sisällään 61 suunnittelijaa ja ylituomarin, joka on tänä vuonna TBWA/Helsingin vastaava luova johtaja Jyrki Poutanen. Tuomariston valitsee kilpailua järjestävän visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafian hallitus.  

Vuoden Huiput -kilpailusivusto on avattu osoitteessa www.vuodenhuiput.fi, mutta varsinainen kilpailutöiden sisäänjättöaika on 2.–24.1.2020. Sivuilta löytyvät kilpailun koko tuomaristo ja sarjat. Vuosittain vaihtuvan, ylituomarin valitseman Jokeri-sarjan teemana on vastuullisuusteot. 

Vuoden Huiput -tapahtuman ilmeestä vastaa tänä vuonna suunnittelutoimisto Kobra. ”Mitä yhteistä on vapaamuurareilla, ruusunristiläisillä, Illuminatilla – ja Grafialla? Paras salajärjestö on sellainen, joka on kaikkien nähtävillä. Kerran vuodessa järjestö laittaa liikkeelle kilpailun, jonka johtoon valitaan yksi suurmestari. Kilpailussa arvioidaan kuka on luovuudessaan onnistunut parhaiten manipuloimaan massoja. Yhdessä nämä niin kutsutut “grafialaiset” palvovat pyramidia. Mitä me teimme? Totuus on kaikkien nähtävillä, me vain visualisoimme tämän salaperäisen rituaalin ilmeen”, kertovat Kobran suunnittelijat Tuukka Koivisto ja James Zambra suunnittelun taustoista.

Vuoden Huiput 2019 -kilpailu käynnistyy 2.1.2020 ja töiden sisäänjättö päättyy 24.1. klo 17. Kilpailun tuomarointi tapahtuu 8.–9.2. Metropolian Arabian toimipisteessä. Huiput Creative Festival pidetään 5.3. Clarion Jätkäsaaressa. Voittajia juhlitaan gaalassa 2.4.2020.