Kaikki ajankohtaiset

Vuoden Graafikoksi Kaisa ja Christoffer Leka

Vuoden Graafikoksi Kaisa ja Christoffer Leka

Kaisa ja Christoffer Leka ovat monialaisia ja omaehtoisia visuaalisen viestinnän tekijöitä ja opettajia. Lekat elävät todeksi visuaalista maailmaansa, joka näyttäytyy mm. palkituissa omakustanteissa. Vuoden Graafikko -palkintonäyttely pidetään Designmuseon Galleriassa 8.4.–29.5.2022.

Vuoden Graafikko -työryhmä palkitsee Kaisa ja Christoffer Lekan erityisesti työstään graafisen suunnittelun opettajina, mutta myös pitkäjänteisestä ja moneen otteeseen palkitusta omakustannetoiminnastaan. Työryhmä perustelee valintaansa Lekojen kokonaisvaltaisella intohimolla alaa kohtaan, mikä näkyy niin pieteetillä viimeistellyissä painotuotteissa kuin opetustyössä, joka inspiroi uusia graafisen suunnittelun opiskelijoita erityisesti typografian ja painotuotteiden pariin. Lekojen pyyteetön paneutuminen näihin molempiin osa-alueisiin on hyvin erityislaatuista ja ihailtavaa. Lekat ovat työllään saavuttaneet tunnettuutta myös alan piirien ulkopuolella.

Kaisa (s. 1978) ja Christoffer (s. 1972) Leka asuvat Porvoossa ja opettavat graafista suunnittelua LAB Muotoiluinstituutissa. Lekat ovat vetäneet visuaalisen viestinnän työpajoja mm. Saksassa ja Hollannissa. Opettamisen sekä omaehtoisten suunnittelu- ja kirjaprojektien lisäksi heidän intohimonaan on seikkailla pyöräillen ja meloen. Lekat ovat pyöräilleet mm. Alaskasta Kaliforniaan ja Porvoosta Jäämerelle. Usein matkat ovat toimineet innoittajina omakustanteille, jotka luovat kokonaisen oma universuminsa: julkaisuihin on saattanut liittyä esimerkiksi satoja pulloposteja, postikortteja ympäri maailmaa tai Vienan meren rannalla piirrettyjä ja kirjoitettuja päiväkirjoja. 

Lekat palkittiin vuonna 2010 Suomi-palkinnolla saavutuksistaan kirjataiteen saralla, Kaisa Leka sai Puupäähatun vuonna 2012 sarjakuvistaan ja 2017 Vimma-palkinnon vammaisten aseman parantamisesta. Christoffer Leka vastaanotti I luokan partiolaisen arvon vuonna 1987. Lekojen Imperfect-kirja palkittiin sekä Vuoden kauneimpana kirjana että Sarjakuva Finlandialla vuonna 2018. Expedition no 3 voitti Vuoden Huiput 2012 -kilpailussa Kultahuipun ja Russian Diaries palkittiin Hopeahuipulla vuonna 2020.

Vuoden Graafikko 2022 -työryhmään kuuluivat Marina Veziko, Nina Grönlund, Timo Sulkamo, Teo Tuominen ja Elina Warsta.

——-

Kaisa ja Christoffer Lekan Vuoden Graafikko 2022 -palkintonäyttely avautuu 8.4. Designmuseon Galleriassa ja on esillä 29.5.2022 saakka.

 

valokuva: Josh Cockroft

Lisää ajankohtaisia

Katso kaikki