Kaikki ajankohtaiset

Vuoden 2020 luovan suunnittelun huiput

Vuoden 2020 luovan suunnittelun huiput

Vuoden Huiput 2020 -kilpailun palkinnot jaettiin 22.4.2021 virtuaaligaalassa. Kilpailun pääpalkinnon eli Grand Prix’n voitti TBWAHelsingin suunnittelema The Polite Type, verkkokiusaamisen vastainen projekti. Platinahuipun sai pitkän linjan AD Leena Periaho.

Luovan suunnittelun ammattilaiset ovat valinneet kotimaisen markkinointiviestinnän ja muotoilun huiput. Parasta suomalaista luovaa suunnittelua palkitsevan kilpailun voittajia juhlittiin viime vuoden tapaan virtuaaligaalassa. Kultahuipun voitti kaikkiaan 15 kilpailutyötä ja Hopeahuipulla palkittiin 43 työtä. Lisäksi jaettiin kilpailun Grand Prix eli pääpalkinto, sekä henkilöpalkintoja. Eniten palkintoja sai jälleen TBWAHelsinki. Myös Bob the Robotilla ja BONDilla oli tänä vuonna hyvä palkintosaalis.

Grand Prix: The Polite Type

Kilpailun pääpalkinnon Grand Prix’n voittaja on ylituomarin Arja Karhumaan Kultahuippujen joukosta valitsema The Polite Type. TBWAHelsingin TietoEVRYlle ja Lasten ja nuorten säätiölle suunnitteleman projektin luovaan tiimiin ovat kuuluneet mm. Jyrki Poutanen, Mikko Pietilä, Markus Nieminen, Juhana Hokkanen, Maria Kuorikoski, Antti Halmi, Fredrik Stürmer, Atso Wilén, Iida Sarpaniemi, Fanny Haga ja Mika Melvas.

Palvelut-sarjan Kultahuipullakin palkittu The Polite Type on projekti, joka tuo esiin kielen, medioiden ja teknologioiden vallan. Digitaalisissa medioissa ihan ihmiset saattavat unohtaa, kuinka kanssaihminen tulisi kohdata. ”Tämä spekulatiivinen projekti ei ole täydellinen, ei mutkaton, eikä valmis, mutta sillä on yksi voittamaton ominaisuus: sen on mahdollista luoda käyttäjäkunnan lisäksi ajattelijakuntaa. Mitä kaikkea kielellä saakaan aikaan? Entä ohjelmointikielellä?”, Arja Karhumaa pohtii.

 

Platinahuippu Leena Periaho

Platinahuippu on elämäntyöpalkinto alan vaikuttajalle. Tällä kertaa palkinto myönnettiin pitkän linjan AD:lle Leena Periaholle. Hänet on palkittu jo vuonna 1990 Vuoden juniorina ja sittemmin useasti Vuoden Huipuissa sekä muissa alan kilpailuissa kotimaassa ja ulkomailla. Lisäksi hän on toiminut kaksi kertaa tuomarina Cannes Lions -festivaaleilla. Leena Periaholle on myönnetty Suomen Leijonan ritarimerkki vuonna 2018.

Kollega Milla Monola kuvaa Periahoa karismaattiseksi, energiseksi, huumorintajuiseksi ja sisukkaaksi. ”Lahjakkuutesi on ilmeistä, ja muiden huippujen tavoin olet tinkimätön perfektionisti. Taikavoimasi on kokonaisvaltainen brändääminen ja kyky luoda maailmoja, joissa kaikki haluavat viettää aikaa. Teet asiakkaastasi sankarin.”

 

Vuoden Asiakashuippu Hanna Parry / Baltic Circle

Vuoden Asiakashuippu on palkinto hyvälle markkinoinnin ja muotoilun ostajalle. Baltic Circle -festivaalin taiteellinen johtaja Hanna Parry on ”edelläkävijä, jolla on kauas kantava luottamus paitsi suunnittelijoihin, myös muodon ja muotoilun kykyyn osallistua prosessiin ja tuottaa uutta tietoa. Baltic Circle -festivaalin visuaaliset identiteetit ovat syntyessään kokeellisia ja jopa marginaalisia, mutta kaikki tietävät, että juuri marginaaleissa kuhisee aina se uusi ja tärkeä, mikä saavuttaa valtavirran ennemmin tai myöhemmin”, perustelee ylituomari Arja Karhumaa valintaansa Asiakashuipuksi.

Karhumaa kiittelee myös Baltic Circlen ja Parryn ennakkoluulotonta, kannustavaa, reilua ja kestävää työtapaa. Baltic Circle on palkittu Vuoden Huipuissa edellisinä vuosina mm. Kultahuipulla vuonna 2015.

Vuoden junior Matilda Leppäkoski

Vuoden junior -palkinto myönnetään lupaavalle nuorelle suunnittelijalle. Tällä kertaa palkinnon sai SEKin luova suunnittelija Matilda Leppäkoski (s. 1994). ”Ahkeruus, sitoutuminen, intohimo tekemiseen, mielenkiinto ympäröivää yhteiskuntaa, populaarikulttuuria ja ilmiöitä kohtaan ovat ominaisuuksia, jotka vievät suunnittelijan pitkälle luovalla alalla ja jotka kiteytyivät Matildassa jo Muotsikan öisillä käytävillä”, kuvailee kollega Jarno Luotonen.

 

Nousevat huiput

Vuoden Juniorin valinta on kilpailun vaikeimpia tehtäviä ja tästä syystä tuomaristo koostaa vuosittain Nousevat huiput -listan. Listalle pääsy on kunniamaininta työstä, joka on tehnyt vaikutuksen laadukkuudellaan tai luovuudellaan.

 

Nousevat huiput ovat: Luka Appelberg, Naomi Holopainen, Wanda Holopainen, Silja Minkkinen, Landys Roimola, Eevi Rutanen, Bryan Saragosa, Emma Sarpaniemi ja Irene Suosalo.

 

Vuoden Huiput 2020 -vuosikirja

”Vuoden Huiput on paitsi palkinnut ja herättänyt keskusteluja myös kerännyt koolle ja arkistoinut tässä maassa tapahtuvaa muotoilua ja markkinointiviestintää vuosikymmenten ajan. Tässä mielessä tämä kilpailu on viestintää meiltä meille: arkistoihin jääneet työt kertovat meille, mitä pidettiin hyvänä ja tärkeänä ennen, ja omilla valinnoillamme kerromme meidän jälkeemme tuleville, mitä pidämme huolenpidon arvoisena tänään”, ylituomari Arja Karhumaa kirjoittaa vuosikirjan esipuheessa.

Vuosikirjaan valikoitui kaikkiaan 116 työtä eli noin 15 % kilpailuun lähetetyistä 726 työstä. Kirjan graafisesta suunnittelusta ja koko Vuoden Huiput -tapahtuman ilmeestä vastasi tänä vuonna turkulainen Uusi Studio.

Katso kaikki palkitut työt