Kaikki ajankohtaiset

Tomi Leppäsen näyttely tekee tauon näkyväksi

Tomi Leppäsen näyttely tekee tauon näkyväksi

Tomi Leppänen: Tauko Paus Pause
Vuoden Graafikko 2023 -palkintonäyttely Designmuseon Galleriassa: 24.3.–27.8.2023  

Aika tuntuu venyvän silloin, kun sateenkaaren värinen hyrrä alkaa pyöriä tietokoneen ruudulla kesken kiivaimman työnteon. Pysähdys voi olla olosuhteiden sanelema, mutta visuaalisessa viestinnässä se voi olla myös toivottu hengähdystauko – kuten tekstiä tauottava piste tai ajatusviiva.

Näitä ja muita tauon paikkoja ja ilmenemismuotoja tutkii Vuoden Graafikko 2023 Tomi Leppänen Designmuseon gallerianäyttelyssä. 24.3. avautuva Tauko Paus Pause -näyttely nostaa esiin visuaalisessa viestinnässä käytettyjä tauon merkitsemisen tapoja ja tulkitsee niitä nykytaiteen keinoin. Näyttelyä varten tuotetut valoinstallaatiot ja kineettiset teokset mittaavat aikaa, antavat odottaa ja kehottavat pysähtymään.

”Tauko on aina sidoksissa sitä ympäröiviin hetkiin. Tauon avulla luodaan jännitettä, reflektoidaan ja valmistellaan tulevaa. Se voi olla suunniteltu, odottamaton tai olosuhteiden sanelema. Näyttelyn teokset sekä kuvaavat pysähtymistä että pysäyttävät kävijät konkreettisesti teosten äärelle”, Leppänen kuvailee.

Näyttelykokonaisuus on luotu yhdessä näyttelyarkkitehti Hanna Anosen kanssa.

Tauko rytmittää niin suunnittelua kuin musiikkia

Leppänen on visuaalisiin ilmeisiin erikoistunut suunnittelija ja muusikko. Hänelle suunnittelu ja musiikin tekeminen ovat tasavertaisia luomisen tapoja: molempia yhdistää rytminen ajattelu ja taustalla on vapaata intuitiota sekä kokeilua.

”Tauko on musiikin peruselementti: rytmi muodostuu iskuista ja niiden välissä olevista eripituisista tauoista. Tauko on hiljainen ja näkymätön, mutta merkkikielen avulla se voidaan tehdä näkyväksi”, Leppänen kertoo.

Musiikilla on suuri rooli näyttelyn oheisohjelmassa. Leppänen on ollut luomassa ja järjestämässä 5 minuutin festivaali -tapahtumakonseptia, josta päästään nauttimaan myös tämän näyttelyn yhteydessä. Kuudetta kertaa järjestettävä 5 minuutin festivaali valtaa Designmuseon aulan ilmaisessa Designillassa 25.4.

5 minuutin festivaali on tapahtuma, jonka tavoitteena on saavuttaa maksimaalinen konserttielämys minimaalisessa ajassa. Festivaalilla kukin artisti esiintyy vuoron perään viiden minuutin ajan. Tapahtuma on esiintyjien ja yleisön yhteinen sosiaalinen koe, jossa tutkitaan ajan ja sisällön välistä yhteyttä. Voiko viiden minuutin esitys tuntua kokonaiselta keikalta? Voiko 40 minuuttia kestävä tapahtuma tuntua kokonaiselta festivaalilta? Mukana esiintymässä ovat Aho, Malla, Jimi Tenor, Normal Life, Kaukolampi, Tatu Rönkkö, Ringa Manner ja Tuomas Toivonen.

Tomi Leppänen

  • Tomi Leppänen (s. 1976, Siilinjärvi) on visuaalisiin ilmeisiin erikoistunut suunnittelija ja muusikko, joka toimii aktiivisesti niin muotoilun kuin esittävien taiteiden kentällä. Hän on kouluttautunut graafiseksi suunnittelijaksi (BA) Kuopion Muotoiluakatemiassa sekä opiskellut Aalto-yliopiston visuaalisen viestinnän muotoilu -maisterilinjalla (MA). 
  • Grafia palkitsi Leppäsen alkuvuodesta Vuoden Graafikko 2023 -tunnustuksella. Leppäsen valintaperusteina oli muun muassa Leppäsen ilahduttava, leikittelevä ja oivaltava suunnittelutyö.
  • Aikaisemmin urallaan Leppänen on tehnyt esimerkiksi omia tuotteita piensarjoina, suunnitellut mattosarjan Mum´sille sekä toteuttanut visuaalisia ilmeitä useille erilaisille yrityksille ja festivaaleille. Yksi hänen tunnetuimpia töitään on Turku Design Festivalille yhteistyössä suunniteltu Varför Paris, vi har ju Åbo -printti.

 

Näyttelyssä tapahtuu:

24.3. kello 13: Lounastauko-keskustelu
Tauko Paus Pause -näyttelyn Lounastauko-tilaisuudessa Tomi Leppäsen keskustelukumppaniksi saapuu vapaa kirjoittaja Hanna-Katariina Mononen. Leppänen ja Mononen keskustelevat suunnittelijan eri rooleista, myymättä jääneistä mainospaikoista ja ei-mistään.

25.4. kello 18–18.40: 5 minuutin festivaali 
Vajaan tunnin mittaisessa festivaalissa kahdeksan artistia esiintyy vuorotellen viiden minuutin ajan.

3.5. kello 17–17.30: Online-yleisöopastus Tauko Paus Pause -näyttelyyn
Suunnittelija Tomi Leppänen johdattaa yleisön näyttelynsä teemoihin ja teoksiin suorassa lähetyksessä Designmuseon Facebook-kanavalla.

 

Tomi Leppänen: Tauko Paus Pause
Vuoden Graafikko 2023 -palkintonäyttely Designmuseon Galleriassa: 24.3.–27.8.2023, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki.

 

Valokuva: Unto Rautio

Lisää ajankohtaisia

Katso kaikki