Kaikki ajankohtaiset

Tomi Leppänen on Vuoden Graafikko

Tomi Leppänen on Vuoden Graafikko

Tomi Leppänen on tunnettu minimalistisesta ja leikittelevästä visuaalisesta suunnittelustaan. Muusikkonakin toimivan Leppäsen Vuoden Graafikko -palkintonäyttely Tauko Paus Pause pidetään Designmuseon Galleriassa 24.3.–27.8.2023.

Grafia jakaa Vuoden Graafikko -tunnustuksen vuosittain ansiokkaasta työskentelystä visuaalisen viestinnän suunnittelun alueella tai muusta toiminnasta alan tason ja arvostuksen kohottamiseksi Suomessa. Vuoden Graafikko -työryhmä palkitsee Tomi Leppäsen laadukkaan ja asiakaslähtöisen visuaalisen viestinnän muotoilun tekijänä. Työryhmän mukaan ”Tomi Leppänen on uskollinen minimalistiselle tyylilleen ja hänen kädenjälkensä on tunnistettava. Leppänen ymmärtää trendit, mutta ei kopioi niitä, vaan tekee aidosti töitä asiakkailleen. Design on hallittua ja se vakuuttaa myös kansainvälisesti. Tomi Leppäsen työt ilahduttavat ja niissä on leikittelevä, oivaltava ote.” 

Vuoden Graafikko -työryhmä halusi tällä kertaa nostaa esiin visuaalisen viestinnän alan yksinyrittäjän: mikroyrittäjyys on tyypillinen tapa työllistyä suunnittelijana. Grafian jäsenistöstä noin puolet toimii yrittäjinä ja heistä suunnilleen 76 prosenttia työllistyy yksinyrittäjinä.

Tomi Leppänen (s. 1976, Siilinjärvi) on visuaalisiin ilmeisiin erikoistunut suunnittelija. Vuonna 2008 oman suunnittelustudionsa perustanut Leppänen on valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi (BA) Kuopion Muotoiluakatemiasta sekä on opiskellut Aalto-yliopiston visuaalisen viestinnän muotoilu -maisteriohjelmassa. 

Suunnittelutyön lisäksi muusikkona toimivan Leppäsen töissä yhdistyy nykytaide ja visuaalinen kulttuuri. Leppänen ei ajattele luovansa tyhjästä mitään ennennäkemätöntä tai uutta, vaan vertaa suunnitteluprosessia modulaarisyntetisaattoriin: valmiiksi olemassa olevat muodot, ideat ja vaikutteet ovat moduuleita, joita uudelleen yhdistämällä ja kierrättämällä voi löytää uusia kokonaisuuksia. Töiden lähtökohtana on usein yksinkertainen konsepti tai havainto. 

Asiakasprojektien rinnalla Tomi Leppänen on suunnitellut yhteistöinä tekstiilituotteita eri toimijoiden, kuten designkauppa PUFin sekä We Jazz -festivaalin kanssa. Viime aikoina Leppänen on suunnitellut Typewriter Collection -mattosarjan Mum’sille, pakkausmuotoilua bageri Å -leipomolle sekä Yes, peace -printtimalliston Kesärauha-festivaalille.  

Vuoden Graafikko 2023 -työryhmään kuuluivat Kaisa ja Christoffer Leka, Riikka Kuukka, Ossi Honkanen sekä Erno Forsström.

 

Valokuva: Unto Rautio