Kaikki ajankohtaiset

Tietäväisen ”Sinisyyttä heijastaen” voitokas

Posti järjesti Suomen lippu -postimerkin suunnittelukilpailun yhdessä Grafian ja Kuvittajat ry:n kanssa. Kilpailun tavoitteena oli löytää kuvitus tai graafinen suunnittelu vuonna 2020 julkaistavaan Suomen lippu -postimerkkiin. Kilpailu herätti kiinnostusta ja keräsi yhteensä jopa 98 osallistujaa.  

Suomen lippu -suunnittelukilpailun voitti Ville Tietäväinen Sinisyyttä heijastaen -työllään, josta tehdään postimerkki. Työnsä lähtökohdaksi Tietäväinen otti suomalaisen kansallismaiseman. 

–  Halusin ilmentää työssäni niitä asioita, joita Suomen lipun ajatellaan perinteisesti kuvastavan: järviä ja lunta, taivaan sineä ja pilviä. Esitin lipun tyyneen järven pintaan heijastuvana. Lipun puolikas kuvio heijastuu järven pintaan ja muodostaa samalla siniristin, kuvailee Tietäväinen. 

Toiseksi sijoittui Miila Westin Aallokko -työllään. Westin halusi kuvata työnsä aaltoilevuudella veden aaltojen ja liehuvan lipun samankaltaista aaltoliikettä.

– Lisäksi lipun aaltoilevuus viittaa tietysti “tuhansien järvien maahan”, täydentää Westin.

Kolmanneksi kilpailussa sijoittui Ulla Sainio juhlavalla näkemyksellään Suomen lipusta. 

– Tein lipun 3D-muotoiluna. Lipun juhlavat laskokset laskeutuvat kuin esirippu, joka lupailee uutta. Valo tulee kuten pohjoisen matala valo sivuilta, punertavana aamu- tai iltaruskona, sekä kylmänä sinisenä talven valona. Ristikuvio suuntaa reippaasti ylöspäin, kohti yhä parempaa tulevaisuutta, kuvailee Sainio.

Kilpailussa jaettiin lisäksi kaksi kunniamainintaa, jotka saivat Ilona Partanen ja Anu Saari.

Kilpailussa mukana rohkeita näkemyksiä Suomen lipusta

Kilpailun tuomareina toimivat kirjailija ja graafinen suunnittelija Matti Remes, graafinen suunnittelija Nina Grönlund Grafian edustajana, kuvittaja ja graafinen suunnittelija Jussi Kaakinen Kuvittajat ry:n edustajana, Postin Product Manager Petri Pohjolainen sekä Postin Design Manager Tommi Kantola

Tuomarit kuvailivat kilpailua haasteelliseksi, sillä Suomen lippu on virallisin mahdollinen suunnittelukohde. Tuomariston mukaan Tietäväisen voittajatyössä yhdistyivät kilpailun edellyttämä arvokkuus ja virallisuus näkemyksellisesti.

– Tietäväinen on käsitellyt Suomen lippua oivaltavasti. Hänen työssään lipun muoto ja suomalainen järvimaisema yhdistyvät älykkäällä ja hienovaraisella otteella. Toteutus on arvokas, mutta tuo kuitenkin lipun esittämiseen ja tulkitsemiseen uusia ulottuvuuksia, arvioi tuomareista Nina Grönlund. 

Kilpailuun osallistui myös rohkeita ja perinteisiä käsityksiä rikkovia töitä Suomen lipusta. Tämä herätti tuomariston pohtimaan Suomen lipun merkitystä tulevaisuudessa.

– Kilpailutöiden perusteella vaikuttaa siltä, että asenteet Suomen lippua kohtaan ovat muuttumassa kepeämmiksi. Voikin olla, että tulevaisuudessa vastaavaa merkkiä suunniteltaessa ilmapiiri on entistä vapaampi, pohtii Remes.