Kaikki ajankohtaiset

Rudolf Koivu 2019 -palkinto Marika Maijalalle

Rudolf Koivu 2019 -palkinto Marika Maijalalle

Lasten- ja nuortenkirjakuvituksen Rudolf Koivu 2019 -palkinnon voitti kuvittaja Marika Maijalan riemukas Ruusun matka. Maijalalle palkinto myönnettiin jo toista kertaa hänen urallaan. Etana Editionsin kustantama Ruusun matka on Maijalan debyytti kirjoittajana.

Marika Maijalan kuvittama ja kirjoittama Ruusun matka voitti 24.10.2019 Grafian jakaman 10 000 euron Rudolf Koivu -palkinnon 2019 parhaasta lasten- ja nuortenkirjakuvituksesta. Marika Maijalalle Rudolf Koivu -kuvituspalkinto on jo toinen hänen urallaan. Edellisen kerran Maijala palkittiin kymmenen vuotta sitten kuvituksista Hannu Mäkelän kirjoittamaan Vauvaunia-kirjaan. Etana Editionsin kustantama Ruusun matka on Marika Maijalan debyytti lastenkirjailijana. 

Kilpailutuomaristoon kuuluivat kuvittaja Sanna Mander (Rudolf Koivu 2017 -voittaja), toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen, kuvittaja Robert Lönnqvist, senior designer Rasmus Snabb ja graafinen suunnittelija Tuija Tarkiainen.

Tuomariston perustelut: 

 Ruusun matkan tarina kuvaa maailmaa koiran silmin. Ruusu on koira, joka rakastaa juoksemista. Tämä näkyy kuvituksesta, jossa on vauhtia ja liikettä. Kuvitus on hillittömän ekspressiivinen, mutta yhtä aikaa tarkka. Maijalan valitsema tekniikka tukee tarinaa ja tekee vauhdin näkyväksi. Vahaliitua ei voi kontrolloida, mutta kuvat ovat silti täydellisiä. Maijalan kuvitus on näennäisen kömpelö, mutta tarkemmin katsottuna täydellisen hallittu.

Kirja on ensimmäinen, jonka Marika Maijala on myös kirjoittanut. Teksti ja kuva kuljettavat tarinaa taidokkaasti yhdessä. Kirjan kuvitus onkin tähän mennessä villeintä Maijalaa. Ruusun matkassa hänellä on käytössään uusi tekniikka, joka tuo tekijän persoonan hienosti esiin. Teos on Marika Maijalan aiempien kuvitusten jatkumoa, mutta tyyli on vuosien kuluessa kehittynyt.

Rudolf Koivu -kilpailuun osallistui kaikkiaan 108 teosta. Grafian osastolla 6 R 40 on esillä palkinnon voittajateoksen lisäksi yhdeksän tuomariston kunniamaininnan saanutta teosta: Maija Hurme: Varjostajat (S&S), Jussi Kaakinen: Poliisiasema (Tammi), Satu Kettunen: Mörköjuhlat (Tammi), Laura Merz: Otusten joukossa (Etana Editions), Antti Nikunen: Autokirja. Urho ja Onna tutkivat (WSOY), Camilla Pentti: Aprillipäivä (Lasten Keskus), Matti Pikkujämsä: Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (Otava), Nina Pirhonen: Leo Leijona sanoo ei (Otava) ja Hannamari Ruohonen: Missä olet, Eppu? (WSOY). 

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia jakaa Rudolf Koivu -palkinnon joka toinen vuosi parhaasta lasten- tai nuortenkirjakuvituksesta. Rudolf Koivu -palkintoa alettiin jakaa Grafian perustajiin kuuluneen kuvittaja Rudolf Koivun elämäntyön kunniaksi jo vuonna 1949. Koivu toimi vuonna 1933 perustetun Grafian ensimmäisenä sihteerinä.

Marika Maijala on tavattavissa Helsingin Kirjamessuilla Grafian osastolla 6 R 40 lauantaina 26.10. klo 10.30–11.15, jolloin hän signeeraa Ruusun matka -kirjojaan.