Kaikki ajankohtaiset

Maria Sann voitti Rudolf Koivu -palkinnon

Maria Sann voitti Rudolf Koivu -palkinnon

Lasten- ja nuortenkirjakuvituksen Rudolf Koivu 2021 -palkinnon voitti kuvittaja Maria Sann kuvituksistaan Bokstavsvärldar-kirjaan. Bokstavsvärldar on Henrika Anderssoninin kirjoittama ja Förlagetin kustantama. Palkinto on 10 000 euroa ja sen jakaa Grafia ry joka toinen vuosi.

Maria Sannin kuvittama Bokstavsvärldar voitti 20.10.2021 Grafian jakaman 10 000 euron Rudolf Koivu -palkinnon 2021 parhaasta lasten- ja nuortenkirjakuvituksesta. Maria Sann (s. 1982 Moskova) on valmistunut Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi. Hän asuu ja työskentelee kuvittajana ja graafisena suunnittelijana Helsingissä. Bokstavsvärldar on Sannin toinen varsinainen lastenkirjakuvitus tähän mennessä. Hänen kuvituksissaan leikkisät ja pehmeät muodot yhdistyvät voimakkaisiin väriasetelmiin.

Kilpailutuomaristoon kuuluivat kuvittaja Marika Maijala (Rudolf Koivu 2019 -voittaja), toimittaja Fanny Fröman (HS Lasten uutiset), tuottaja Aino Heikkinen (Skidit-festari), graafinen suunnittelija Petri Salmela ja kuvittaja Sami Saramäki

Tuomariston perustelut: 

Maria Sannin kuvituksessa Bokstavsvärldar-kirjaan tyylillä ei ole rajoja. Eri tekniikoilla toteutetut kirjaimet ovat mielikuvituksellista ilonpitoa, jossa lapsen katse on läsnä – ja tekijällä siis yhä tallessa. Teoksen tunnelma on raikas ja leikkisä.

Kirjassa on hyvä rytmi ja se on yhtenäinen, vaikka tekniikat ja tyylit vaihtelevat. Maria Sannilla on ollut rohkeutta jättää aukeamille tilaa ja väljyyttä. Eri tyylien vaihtelu toimii myös pedagogisesti. Kirjaimet jäävät paremmin mieleen, kun kaikki sivut ovat erilaisia. Sann on lähestynyt kirjaimia muotoilun kautta. Kuva ei toista tekstiä vaan toimii omillaan. Kuvitus on hyvällä tavalla kahjo. Tähän ei puudu, kun joka sivulta löytyy jotain uutta!

Rudolf Koivu -kilpailuun osallistui kaikkiaan 133 teosta, jotka ovat ilmestyneet viimeisen parin vuoden aikana. Glasshouse Helsingissä (Aleksanterinkatu 13, 2 krs.) on esillä 28.10. saakka palkinnon voittajateoksen lisäksi yhdeksän tuomariston kunniamaininnan saanutta teosta, joista yksi on erikoiskunniamaininta: 

Linda Bondestam: Om du möter en björn (Förlaget, 2021)

Ulla Donner: Sontaa (S&S, 2019)         

Mirkka Eskonen: Kuuharjainen keppihevonen (Karisto/Otava, 2021)                 

Satu Kettunen: Aarteitani Suomesta (Otava, 2021)   

Tuomas Kärkkäinen: Suomen ämminkäiset värikuvina. Otusbongaajan opas (S&S, 2021)

Aino-Maija Metsola: Oman maan mansikat (Etana Editions, 2020)                      

Sanna Pelliccioni: Muistan sinua rakkaudella (Teos, 2020)

Camilla Pentti: Terveiset ulapalta – Runoja vesiltä (Lasten Keskus, 2021) 

Erikoiskunniamaininnan tuomaristo halusi antaa Kati Rapian teokselle Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen (Teos, 2020) seuraavin perusteluin: ”Eepos sanan varsinaisessa merkityksessä. Lasten kuvituksissa on vapaus nähdä ja tehdä. Näitä kuvia tehdessä ei ole ollut paperin pelkoa. Kadehdittava!” 

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia jakaa Rudolf Koivu -palkinnon joka toinen vuosi parhaasta lasten- tai nuortenkirjakuvituksesta. Rudolf Koivu -palkintoa alettiin jakaa Grafian perustajiin kuuluneen kuvittaja Rudolf Koivun elämäntyön kunniaksi jo vuonna 1949. Koivu toimi vuonna 1933 perustetun Grafian ensimmäisenä sihteerinä.

Lisää ajankohtaisia

Katso kaikki