Kaikki ajankohtaiset

Luovan suunnittelun huiput palkittiin

Luovan suunnittelun huiput palkittiin

Vuoden Huiput 2021 -kilpailun palkinnot jaettiin 28.4.2022 gaalassa. Kilpailun pääpalkinnon eli Grand Prix’n voitti Virtuaalivaikuttaja Myrsky. Platinahuipun sai luova johtaja Eka Ruola.

Luovan suunnittelun ammattilaiset ovat valinneet kotimaisen markkinointiviestinnän ja muotoilun huiput. Parasta suomalaista luovaa suunnittelua palkitsevan kilpailun voittajia juhlittiin parin virtuaalivuoden jälkeen Pikku-Finlandiassa 28.4. pidetyssä gaalassa. Kultahuipun voitti kaikkiaan 15 kilpailutyötä ja Hopeahuipulla palkittiin 41 työtä. Lisäksi jaettiin kilpailun Grand Prix, eli pääpalkinto, sekä henkilöpalkintoja ja erikoispalkintoja. Eniten huippuja kahmi jälleen TBWAHelsinki. Myös Grand Prix’n voittaneella Bob the Robotilla sekä Werkligillä, SEKillä ja Adventure Clubilla oli hyvä palkintovuosi.

Grand Prix: Virtuaalivaikuttaja Myrsky

Kilpailun pääpalkinnon Grand Prix’n voittaja on ylituomarin Sami Niemelän Kultahuippujen joukosta valitsema Virtuaalivaikuttaja Myrsky. Bob the Robotin Suomen mielenterveys ry:lle suunnitteleman työn luovaan tiimiin ovat kuuluneet mm.  Inke Ketonen, Jonathan Fanta, Aino Soukko, Matti Virtanen, Ilkka Uotila, Toni Tiusanen ja Mikko Kalso.

Kokemuksellinen muotoilu -sarjan Kultahuipullakin palkittu Myrsky on digitaalisesti luotu virtuaalivaikuttaja, joka tekee näkyväksi korona-ajan vaikutukset nuorten mielenterveyteen ja tarjoaa vertaistukea sitä kaipaaville. ”Vuoden hienoin työ otti oman ajatukseni siitä, mitä virtuaalivaikuttaminen on, ja käänsi sen päälaelleen niin mielikuvien kuin sisällönkin kautta. Luovalla, kunnianhimoisella ja samaan aikaan ilmeisellä tavalla työ yhdistää uuden teknologian inhimillisiin arvoihin ja humaaniin lähestymistapaan. Samalla se luo nuorille mahdollisuuden turvalliseen tilaan olla ja jakaa kokemuksia uudella tavalla”, ylituomari Sami Niemelä perustelee valintaansa.

Platinahuippu Eka Ruola

Platinahuippu on elämäntyöpalkinto alan vaikuttajalle. Tällä kertaa palkinto myönnettiin luova johtaja Eka Ruolalle, joka on tehnyt vaikuttavan uran suomalaisen markkinointiviestinnän parissa eri rooleissa. Tällä hetkellä Ruola toimii Nitron luovana johtajana Turussa.

Kollega Erkko Mannila kuvaa Hasan & partnersia pitkään luotsannutta Eka Ruolaa alan hurmaavimpana toimitusjohtajana, ”vaikka sisimmässään hän on ennemminkin luova suunnittelija”. Mannilan mukaan ”Eka Ruolalla on ollut sormet vahvasti pelissä monessa tutussa brändissä ja kampanjassa” ja hän on saanut tehtyä uljaita asioita myös asiakkaista kaikista kiperimmille – ulkomaiselle mainosfestivaalille ja kotimaiselle elokuvalle.

Vuoden Asiakashuippu Jussi Mäkinen / Varjo

Vuoden Asiakashuippu on palkinto hyvälle markkinoinnin ja muotoilun ostajalle. Ylituomari Sami Niemelä valitsi Vuoden Asiakashuipuksi Jussi Mäkisen, joka on Chief Brand Officer Varjo-nimisessä teknologiayrityksessä. Varjo on korkearesoluutioisten VR/AR-laitteiden valmistaja. ”Jussi Mäkisellä on takanaan yli vuosikymmen tinkimätöntä työtä suomalaisen markkinoinnin ja designin aseman puolesta. Vain viidessä vuodessa Varjo on vaikeassa ja nopeasti muuttuvassa markkinassa vallannut itselleen nurkan, jossa se näkyy ja kuuluu ennen kaikkea laadukkaan visuaalisuuden, tarinankerronnan ja teknologian yhteensulautumisen kautta”, Sami Niemelä perustelee.

Vuoden junior Akseli Soini

Vuoden junior -palkinto myönnetään lupaavalle nuorelle suunnittelijalle. Tällä kertaa palkinnon sai äänisuunnittelija Akseli Soini. The WEEKNDin Blinding Lights -musiikkivideon äänisuunnittelustakin vastannut Soini on tehnyt palkittua äänisuunnittelua laajalle asiakaskunnalle. Ohjaaja Viivi Huuskan mukaan ”Soini on kansainvälisesti palkittu nöyrä, nuori tekijä, joka kulkee mielikuvituksensa syövereissä luoden uutta ja raikasta äänimaailmaa”.

Nousevat huiput

Vuoden Juniorin valinta on kilpailun vaikeimpia tehtäviä ja tästä syystä tuomaristo koostaa vuosittain Nousevat huiput -listan. Listalle pääsy on kunniamaininta työstä, joka on tehnyt vaikutuksen laadukkuudellaan tai luovuudellaan.

Nousevat huiput ovat: Karim Awad, Elina Cajan, Nina Grönlund, Jesse Heinilä, Kasperi Kropsu, Laura Lerkkanen, Sergei Pavlov, Saana Simander, Samy Wilkman ja Anna Äärelä.

Vuoden Huiput 2021 -vuosikirja

”Tänä vuonna sekä moninaisuus että välittäminen korostuivat monin eri tavoin. Tämä, jos mikä, on edistystä. Palkituista kilpailutöistä löytyi vahvaa näkemystä, tinkimätöntä fokusta, laadukasta toteutusta sekä uniikkien hetkien kiteytystä hienoilla tavoilla. Kokonaisuuksissa koko tekojen paletti ajattelusta toteutukseen ja arvomaailmaan oli linjassa lupausten ja tavoitteiden kanssa, eikä vaikeisiinkaan aiheisiin arkailtu tarttua. Näiden valossa olen toiveikas. Tulevaisuus, joka paljastaa itsensä palkituista töistä, on moninaisempi ja inhimillisempi”, ylituomari Sami Niemelä kirjoittaa vuosikirjan esipuheessa.

Vuosikirjaan valikoitui kaikkiaan 113 työtä eli noin 15 % kilpailuun lähetetyistä 720 työstä. Kirjan graafisesta suunnittelusta ja koko Vuoden Huiput -tapahtuman ilmeestä vastasi tänä vuonna SEK.

 

KATSO KAIKKI PALKITUT TYÖT 

Lisää ajankohtaisia

Katso kaikki