Kaikki ajankohtaiset

Huiput Creative Festivalin ohjelma valmis

Huiput Creative Festivalin ohjelma valmis

Luovan suunnittelun kansainväliset kärkinimet tarjoavat uusia näkökulmia 5.3. Huiput-festivaaleilla. David Carsonin ja Debbie Millmanin tähdittämään tapahtumaan liittyy myös kiinnostavaa oheisohjelmaa. Festivaalin teemana on positiivisuus.

Clarion Jätkäsaaressa 5.3.2020 järjestettävä Huiput Creative Festival tuo Suomeen kansainvälisiä luovan alan suunnannäyttäjiä. Tapahtuman juontaa Jani Toivola.

Festivaalin pääesiintyjäksi on vahvistettu amerikkalainen graafisen suunnittelun suurnimi David CarsonRay Gun -lehden taiteellisena johtajana tunnettu Carson käynnisti typografian ns. grunge-aikakauden. Carson on vastaanottanut graafisen suunnittelun korkeimman palkinnon, AIGA Goldin. Amsterdamissa asuva David Carson tulee kertomaan keynote-puheenvuorossaan uusimmista töistään sekä intuition tärkeydestä luovassa työskentelyssä.

Festivaalien toinen keynote-esiintyjä Debbie Millman saapuu New Yorkista. Kirjailijaa, kouluttajaa, kuraattoria ja Design Matters -podcastin perustajaa ja juontajaa Debbie Millmania pidetään yhtenä tämän päivän vaikutusvaltaisimmista designereista (Graphic Design USA) sekä yhtenä alan luovimmista henkilöistä (Fast Company). 

Lontoolainen taiteilija ja suunnittelija Camille Walalan projektit levittyvät laajasti taiteellisesta johtajuudesta ja sisustussuunnittelusta yhteisötaiteeseen ja installaatioihin. Walalan kirkkaat ja värikkäät tuotteet antavat esimerkin siitä, millainen voima väreillä ja kuvioilla on tilojen suunnittelussa, kehittämisessä ja kokemuksellisuudessa.

Dinamo on sveitsiläinen typografiaan erikoistunut suunnittelutoimisto, jonka toimistot sijaitsevat Baselissa ja Berliinissä. Dinamon toinen perustajajäsen Fabian Harb avaa puheenvuorossaan Dinamon erilaisia tapoja tehdä rajoja ylittävää yhteistyötä sekä keinoja kehittää, määrittää ja optimoida toiminta tasolle, joka mahdollistaa yhtäaikaisesti niin omat luovat projektit kuin myös kaupalliset työt. 

Lauren Currien on kansainvälisesti tunnustettu designin ja innovaatioiden asiantuntija. Currie painottaa työssään erityisesti keinoja hyödyntää designia ja innovaatioita yhteiseen hyvään. Currie on tunnustettu mm. Elle Magazinen 30 Women Under 30 Who Are Changing the World -listauksessa.

Helsinki Design Week tuo festivaaleille PechaKucha -puhekonseptinsa, jossa esiintyvät valokuvaaja Heli Blåfield, kuvittaja Rakastaja Robert sekä kirjainmuotoilija Lauri Toikka. Jokainen tuo näytille 20 kuvaa, joista jokainen on esillä 20 sekuntia. Yhden puheenvuoron kesto on siis aina 6 minuuttia ja 40 sekuntia. Säännöt ovat selkeät ja sisältö usein jotakin täysin odottamatonta.  

Rakastaja Robert (Robert Lönnqvist) on helsinkiläinen kuvittaja ja suunnittelija. Hänen työskentelyprosessinsa keskiössä korostuu huumori ja positiivisuus.

Heli Blåfield on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja, joka on työssään erikoistunut henkilökuviin, muotiin ja reportaaseihin, joita on julkaistu useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä medioissa. Heliltä ilmestyi maaliskuussa 2019 kuvareportaasikirja nimeltä Saunavuoro yhdessä kirjoittaja Ville Blåfieldin kanssa.

Lauri Toikka on kirjainmuotoilustudio Schick Toikan toinen osapuoli. Helsingissä ja Berliinissä toimivan studion työt vaihtelevat käyttäjäfonteista ja taideprojekteista Niken kaltaisille suuryrityksille tehtäviin tilausfontteihin. Schick Toikka on Vuoden Graafikko 2020.

Esiintyjien lisäksi festivaaleilla luovuutta ruokkivat myös erilaiset työpajat, joissa voi vaikkapa kokeilla typografisia ristipistotöitä tai pulpetin raaputusta TypoCraftHelsingin työpajassa, tai piirrellä Enni Koistisen hyvänmielen huonostipiirtämisen työpajassa. Esillä on myös parasta eurooppalaista luovaa suunnittelua Art Directors Club of Europen palkintonäyttelyssä. Festivaalipäivän päättää afterparty, jossa esiintyy DJ Mekaanikko alias Juuso Koponen.

Grafian vuodesta 1980 järjestämään luovan suunnittelun Vuoden Huiput -kokonaisuuteen kuuluu Vuoden Huiput -kilpailu, palkintogaala, näyttely ja vuosikirja. Huiput Creative Festival on osa Vuoden Huiput -kokonaisuutta. Festivaali järjestetään nyt neljättä kertaa.

Tutustu koko ohjelmistoon:  www.huiputfestival.fi

Kuva: Teo Tuomisen työpaja festareilla 2019

Lisää ajankohtaisia

Katso kaikki